Syrië: Wordt er geronseld via sociale media?

Ongeveer twee maanden geleden verscheen er een nieuwsbericht dat steeds meer Europese moslimjongeren naar Syrië trekken om mee te gaan strijden met het Syrische rebellenleger. Ook vanuit ons land vertrokken er tientallen jongeren. Hoe worden ze geronseld en welke rol speelt sociale media daarin?

Pieter Van Ostaeyen, arabist-islamoloog en gespecialiseerd in de geschiedenis van het internationaal jihadisme, zegt dat sociale media een factor van radicalisering kan zijn maar dat  er niet actief wordt gerekruteerd via die media.”Via Youtube, Facebook en Twitter spelen jihadistische groeperingen in op de gevoelens van onmacht en frustratie bij moslimjongeren.“

Schils, die momenteel de relatie tussen sociale media en radicalisering onderzoekt, beaamt dat. Volgens haar gebruiken radicale groepen sociale media op drie manieren. “Ze creëren een soort online gemeenschap waarin gelijkgestemden uiting kunnen geven aan hun denkbeelden. Zo ontstaat er een hechte gemeenschap die gepaard gaat met een sterke collectieve identiteitsvorming. Via sociale media kunnen die groepen ook snel netwerken vormen, nauwkeurig acties plannen en die plannen tot op de laatste minuut wijzigen. Ten derde voeren ze ook propaganda via sociale media omdat het anoniem, snel en gratis kan.” Ze voegt er wel aan toe dat de basis voor radicalisering niet online ligt. “Het opzoeken van informatie over radicale groepen gebeurt pas als de jongere openstaat voor radicale ideeën.”

Volgens Schils kan er ook gederadicaliseerd worden via sociale media. “Net zoals je via het internet radicale boodschappen kan aanbieden kan je ook anti-boodschappen aanbieden.” Ze voegt er wel aan toe dat het bij een deradicaliseringsproces wel belangrijk is om het vertrouwen van de geradicaliseerde jongeren te winnen. “Dat kan wel wat moeilijk zijn via internet”.

Het is een feit dat sociale media steeds meer impact krijgen op onze samenleving. Terroristische organisaties weten perfect hoe ze propaganda moeten voeren door middel van sociale media. Dagelijks worden er videos zoals deze onderaan de pagina gepost. Sommigen zullen zich daardoor verbonden voelen met deze mensen en zullen een drang hebben om naar daar af te reizen. Volgens experts wordt er niet actief geronseld via sociale media maar radicale groeperingen zoals Jabhat an-Nusra spelen wel, door zulke videos te posten, in op de gevoelens van moslimjongeren wereldwijd.

Origineel artikel

Plaats een reactie